Wie gaat waar wonen?

Een huis herbergt veel herinneringen, goede en slechte. Wanneer u besluit te gaan scheiden, moet u ook beslissen wat u met uw woning doet. Blijft u er wonen, uw ex-partner, of verkoopt u het huis? Bij deze beslissingen moet u met veel zaken rekening houden. Kunt u de hypotheek in uw eentje betalen, kan uw ex-partner dit, wat is de waarde van de woning, de condities van de huidige hypotheek, etc. Wij lopen de verschillende opties hieronder even met u door.

U blijft in het huis

Als u besluit in de woning te blijven en uw ex-partner gaat daarmee akkoord, dan zult u uw ex moeten uitkopen. Hiervoor zult u de huidige waarde van het huis moeten bepalen. U kunt het huis laten taxeren, of uitgaan van de meest recente WOZ-waarde. Houd er rekening mee dat u bij een scheiding niet alleen de bezittingen verdeelt, maar ook de schulden. Een eventuele hypotheekschuld moet eerst worden afgetrokken van de getaxeerde waarde. De helft van wat u na deze rekensom overhoudt dient u aan uw partner te betalen. Ook moet u zeker weten dat u de lasten in uw eentje kunt dragen. Er moet een nieuwe hypotheek worden berekend op uw naam.

Uw ex-partner neemt de woning over

U besluit ergens anders te gaan wonen, maar uw ex blijft in de woning. Uiteraard gelden dan dezelfde bovenstaande keuzes, maar dan andersom. Het kan echter ook zo zijn, dat u besluit wel beide eigenaar te blijven van het huis en de hypotheek te delen. Het zou dan wel een logische keuze zijn dat uw maandelijkse lasten lager zijn dan van degene die in het huis blijft, want u heeft niet het woongenot waar u voor betaalt. Dit dient u dan – al dan niet met behulp van een mediator – zelf af te spreken, de hypotheekverstrekker heeft hier niets mee van doen.

 Beiden een andere woning

U kunt er ook voor kiezen beiden ergens anders opnieuw te starten. Dat betekent dat het huis in de verkoop moet. Na verkoop wordt eerst de hypotheek afgelost. U krijgt beiden de helft van wat er over blijft. Ook als dat een schuld blijkt te zijn. De bank kiest dan één van beide als betaler van het gehele bedrag, waarop deze de helft weer kan verhalen op de ex-partner.

 Huwelijkse voorwaarden

Bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden of heeft u een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden, dan gelden andere regels. Het huis blijft dan eigendom van de rechtmatige eigenaar en deze kan er dan blijven wonen. De ex-partner heeft dan in de meeste gevallen geen recht op de helft van de waarde van de woning. Wel heeft deze recht op de helft van eventuele overwaarde die is opgebouwd tijdens het huwelijk.

Ook kan het zijn dat u ervoor kiest om de ex-partner alsnog in het huis te laten wonen, bijvoorbeeld vanwege de zorg voor de kinderen. In dat geval kunnen de kosten voor het huis afgetrokken worden van eventuele alimentatie die u betaalt. Ook hier is het verstandig een mediator mee te laten kijken en te laten adviseren. Zo voorkomt u dat een rechter in het echtscheidingsvonnis over de definitieve verdeling en uw onderlinge verplichtingen moet beslissen.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over de verdeling van uw huis en bent u op zoek naar begeleiding of advies? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *