Trouwen gaat in de toekomst veranderen

Vanaf 1 januari 2018 wordt het huwelijksvermogensrecht aangepast. Maar wat verandert er? In Nederland is het gebruikelijk om in algehele gemeenschap van goederen te trouwen, artikel 1:94 van het burgerlijk wetboek, tenzij men huwelijkse voorwaarden opstelt bij de notaris. Vanaf volgend jaar wordt dit zo aangepast dat men standaard trouwt in een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alleen hetgeen wordt opgebouwd tijdens het huwelijk zelf als gemeenschap van goederen wordt gezien. Uiteraard blijft de mogelijkheid om bij de notaris huwelijkse voorwaarden op te stellen bestaan. Maar voor wie geldt nu wat?

Alleen vanaf 2018 nieuwe regels huwelijksvermogensrecht

Als u voor 2018 getrouwd bent, verandert er niets en blijft het huidige huwelijksvermogensrecht van toepassing. Dus bent u in algehele gemeenschap van goederen getrouwd, dan zullen uw bezittingen bij een scheiding onderling verdeeld worden. Bent u onder huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan gelden deze voorwaarden bij een echtscheiding. De ‘Beperkte gemeenschap van goederen’, geldt alleen voor mensen die op of na 1 januari 2018 in het huwelijk treden.

In het nieuwe wetsvoorstel wordt het vermogen dat vóór het huwelijk is opgebouwd, geschonken of geërfd, niet meegeteld. Dus echt alleen vermogen dat gezamenlijk tijdens het huwelijk wordt opgebouwd, als u natuurlijk op of na 1 januari 2018 bent getrouwd.

Samenvattend

De wet beperkte gemeenschap van goederen gaat vanaf 1 januari 2018 gelden. Dit betekent dat wanneer u op of na 1 januari in het huwelijksbootje stapt alleen dat wat u samen opbouwt bij een scheiding wordt gedeeld. Het vermogen dat door uzelf of door uw partner voor het huwelijk is opgebouwd valt niet in de gemeenschappelijke boedel bij een echtscheiding. Trouwt u voor 1 januari 2018, dan verandert er niets. U trouwt standaard in algehele gemeenschap van goederen, tenzij u huwelijkse voorwaarden laat opstellen.

Hulp bij scheiding in Alkmaar

Gaat u trouwen en wilt u meer weten over deze nieuwe wet? Heeft u vragen op het gebied van algehele gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden? Ook dan kunt u contact met mij opnemen. Bent u op zoek naar begeleiding of advies, niet alleen bij echtscheiding maar ook voor uw huwelijk? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *