Scheiden: of toch niet?

Scheiden of toch niet

Wel of niet scheiden; het blijft een vreselijk moeilijke beslissing. Mensen doen er vaak jaren over voordat ze besluiten uit elkaar te gaan. De eerste stap naar het onbekende wordt vaak uitgesteld. Er zijn veel onzekerheden: waar ga ik wonen? Kan ik in mijn eigen levensonderhoud voorzien? Wat voor een gevolgen heeft het voor de kinderen? Hoe is het om alleen te leven? Vind ik ooit weer een leuke partner?

Een heleboel stellen blijven om die redenen maar doormodderen. Vooral als er kinderen zijn. De vraag blijft natuurlijk wat voor de kinderen het beste is: twee ouders die een liefdeloze relatie hebben (vaak met ruzies of gespannen zwijgen) of twee ouders die op een goede manier scheiden en een nieuw begin maken?

Point-of-no-return

Slepende conflicten na de scheiding zijn altijd schadelijk, daarover kan ik kort zijn. Soms is er een slippertje of een affaire nodig om de beslissing uiteindelijk te forceren. Op deze manier bereik je blijkbaar een point-of-no-return. De dingen krijgen hun eigen beloop: er is geen terugweg mogelijk. Het scheidingsproces zelf wordt hierdoor niet eenvoudiger: behoefte aan revanche en gevoelens van wantrouwen en jaloezie zijn niet de beste ‘raadgevers’. Maar ook uit schuldgevoelens nemen mensen nogal eens beslissingen waar ze later spijt van krijgen.

Ellende voorkomen

Toch is het belangrijk om te blijven praten, want alleen zo kun je er samen uitkomen en leer je misschien ook nog luisteren naar de motieven van de ander. En als de beslissing uiteindelijk genomen is, kan een goede begeleiding van het scheidingsproces veel ellende voorkomen. Tijdens de scheiding en in de jaren daarna. Voor uzelf en voor uw kinderen.

Heeft u behoefte aan begeleiding?

Wilt u meer weten over hoe u zonder al te veel discussie tot een harmonieuze afspraak kunt komen? Heeft u begeleiding of advies nodig bij het maken van een beslissing? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *