Partneralimentatie: “Zij wil toch scheiden”

Partneralimentatie: “Zij wil toch scheiden?”

Over partneralimentatie ontstaan nogal eens discussies. Waarom zou je voor het inkomen van je ex moeten zorgen, als je juist wil gaan scheiden om een eigen leven op te bouwen?

Volgens de wet bestaat er een zorgplicht van de één naar de ander. Als een van de twee (en in 99% van de gevallen is dat de vrouw) na een scheiding niet in het eigen levensonderhoud kan voorzien of als er een duidelijk welvaartsverschil is tussen partijen, moet de ander partneralimentatie betalen.

Hoe lang betaald u alimentatie?

De termijn is tegenwoordig beperkt tot maximaal 12 jaar. Bij een huwelijk van minder dan 5 jaar zonder kinderen, moet er voor de jaren dat het huwelijk duurde alimentatie betaald worden. Partneralimentatie is altijd bruto: voor de betaler is het een aftrekpost, voor de ontvanger een bijtelling.

Een praktische begroting als uitgangspunt

Als Scheidingsmakelaar probeer ik het onderwerp ‘partneralimentatie’ niet in een machtsstrijd te laten ontaarden. Dat zie je nog wel eens als beide partijen een eigen advocaat inschakelen. Ik vind het reëler om een praktische begroting op te stellen, waardoor mensen inzicht krijgen in de te verwachten inkomsten en uitgaven.

Samen zoeken naar het midden

We maken altijd afspraken over wat er gebeurt als de alimentatiegerechtigde meer inkomen of een nieuwe partner krijgt. Je hoeft dan niet opnieuw in discussie. Samen zoeken we naar het redelijke midden. Het is veel beter om op deze manier tot een vergelijk te komen, dan om het af te dwingen via de rechtbank. Een afspraak die je zelf maakt, wordt soepeler uitgevoerd dan een die je wordt opgedrongen.

Heeft u behoefte aan een onpartijdig advies?

Wilt u meer weten over hoe u zonder al te veel discussie tot een harmonieuze afspraak kunt komen? Heeft u wellicht ondersteuning nodig bij het maken van afspraken? Of heeft u behoefte aan een onpartijdig advies? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *