Mogen kinderen vanaf 12 jaar zelf kiezen?

Er wordt vaak geroepen dat kinderen vanaf het moment dat ze 12 jaar worden mogen kiezen bij wie ze willen wonen en hoe vaak ze op bezoek gaan bij de andere ouder na een scheiding. Buiten de vraag of het verstandig is om die keuze bij de kinderen te leggen is het ook niet waar. Het ligt een stuk genuanceerder.

Minderjarig

Kinderen worden volgens de Nederlandse wetgeving op hun 18e meerderjarig. Vanaf dat moment mogen ze pas echt volledig zelf keuzes maken. Tot die tijd zijn kinderen minderjarig en beslissen de gezaghebbende ouders of de voogd. In het geval van een scheiding is het dus aan de ouders – eventueel met behulp van een mediator – om te bepalen wat er met de kinderen gebeurt en bij wie het kind gaat wonen.

Kinderverhoor

Wanneer beide ouders er samen niet uit komen, kan de rechter hierin een besluit nemen. Te vaak wordt aangenomen dat het kind vanaf 12 jaar die keuze mag maken, maar het is de rechter die na afweging van allerlei zaken beslist. De rechter kan echter kinderen vanaf 12 jaar wel vragen wat hun voorkeur is in een zogeheten kindgesprek, ook wel bekend onder de term kinderverhoor. De rechter zal het kind vragen waar zijn of haar voorkeur naar uitgaat en waarom. De rechter hoeft zich echter niet te houden aan de voorkeur van het kind.

Verstandige keuze

Het hangt er helemaal van af of de keuze die het kind maakt wel verstandig is. Stel je voor dat een kind aangeeft liever bij de ene ouder wil wonen, omdat deze minder streng is in het maken van huiswerk en het kind daar veel langer op de iPad mag om een voorbeeld te noemen. Daar kan en mag het besluit natuurlijk niet van afhangen en daarom besluit de rechter zelf.

Voorkeuren

Bovendien kan het vervelende psychische gevolgen hebben om een kind te vragen te kiezen tussen één van de ouders. Voor veel kinderen is die keuze onmogelijk. Kinderen vinden het over het algemeen wel fijn om betrokken te worden bij deze keuzes. Je hoeft je kind dan niet te laten kiezen, maar je kunt wel vragen naar zijn of haar voorkeuren.

Heeft u vragen over kinderverhoor?

Heeft u mediation nodig bij deze vraagstukken? Heeft u vragen over scheiden en bent u op zoek naar begeleiding of advies? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *