Kindervakantie na een scheiding

De scheiding is achter de rug, afspraken gemaakt en nagekomen. Het is tijd voor rust en ontspanning. Voor vakantie dus.

Koffers pakken, kinderen op de achterbank en rijden maar? Er komt toch iets meer bij kijken. Als jullie als gezaghebbende ouders niet meer samen zijn, heeft u toestemming van de andere ouder nodig voordat u een paspoort of ID kaart aanvraagt voor uw kind.

Bijschrijven in het paspoort van de ouders is sinds juni 2012 niet meer mogelijk. Ook bijschrijvingen die al in uw paspoort staan, zijn sinds die tijd niet meer geldig. Maar zelfs met alle paspoorten op zak kunt u niet zomaar met uw kinderen naar warmer oorden vertrekken.

Wat u moet regelen als u op reis gaat

Vakanties over de grens zult u met de andere ouder moeten bespreken. Zomaar zonder medeweten of toestemming op pad gaan, kan voor vervelende situaties zorgen, niet alleen met uw ex-partner, maar ook met bijvoorbeeld de Marechaussee op Schiphol.

En dat zou een slechte start van een fijne vakantie betekenen.

De Marechaussee voert sinds enige tijd strengere controles uit om mogelijke kinderontvoeringen te voorkomen. Op die manier hebben ze al meerdere ontvoeringen weten te voorkomen. Helaas worden er jaarlijks toch tussen de 250-300 kinderen door een van de ouders ongeoorloofd meegenomen naar een ander land.

Goed voorbereid naar het buitenland

Om misverstanden te voorkomen en een vlekkeloze start van de vakantie met uw kinderen te garanderen, is het van groot belang om als gescheiden ouder goed voorbereid op reis te gaan. De thuisblijvende ouder kan toestemming geven door het formulier ‘Toestemming voor reizen met minderjarigen naar het buitenland’ in te vullen en te ondertekenen.

Bij dit formulier moet u ook een kopie van het paspoort van de andere ouder hebben.

Welke informatie moet u aanleveren?

Het zou kunnen dat de Koninklijke Marechaussee ter controle om aanvullende informatie vraagt. Het is dan ook verstandig om deze, wellicht ten overvloede, mee te nemen.

Het gaat om:

  • een recent uittreksel uit het gezagsregister (als van toepassing) en/of een uitspraak van de rechter waarin de omgang is vastgesteld.
  • een uittreksel van het kind/de kinderen uit het bevolkingsregister en/of een geboorteakte.
  • het ouderschapsplan.
  • evt. kopie retourticket van het kind/de kinderen.

 

Tip: Check ook voor vertrek of uw vakantieland misschien aanvullende eisen stelt.

Heeft u vragen over de kindervakantie na een scheiding?

Reizen met kinderen kan al stressvol genoeg zijn: met een goede voorbereiding gaat u met een gerust hart op vakantie. Ik help u hier graag bij. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *