Huisdieren en scheiden

Huisdieren maken deel uit van het gezin. In sommige gevallen worden ze zelfs als kind beschouwd, zeker in situaties waar kinderen krijgen niet mogelijk was of waar bewust niet voor kinderen gekozen is. En hoe wezenlijk de aanwezigheid van huisdieren ook is, bij het verdelen van de boedel wordt er vaak pas op het laatst nagedacht over wat er met het huisdier moet gebeuren.

Van wie is de hond?

‘Van wie is het huisdier en wie heeft er recht op’, vragen waar ineens over moet worden nagedacht. De wet voorziet niet in huisdieren tijdens een echtscheiding. In de Wet Dieren staat een algemene zorgplicht voor dieren opgenomen. Maar in het personen- en familierecht bestaan voor een dier geen bijzondere regels. Een omgangsregeling met bijvoorbeeld de hond is niet in het wetboek opgenomen.

De kat is geen bezit

Bij een echtscheiding kun je terugvallen op de wet om te bepalen welke zaken van u zijn of van de gemeenschappelijke boedel. Volgens de wet is een huisdier een zaak oftewel uw bezit. Maar als het om uw huisdier gaat wilt u niet in ‘bezit’ denken. Bij een echtscheiding wilt u natuurlijk ook rekening houden met het belang van het dier. Veel diersoorten kunnen niet goed tegen verhuizen. Zo kunnen katten bijvoorbeeld slecht tegen een continu veranderende leefomgeving. En is het vervoer in een auto vaak ook zeer stressvol. Voor deze dieren kan het verstandig zijn het huisdier aan één persoon toe te wijzen.

Omgangsregeling treffen

Honden zijn gewend aan verplaatsen en verplaatst worden. Het zijn roedeldieren en zij hechten zich vooral aan de baasjes en niet de locatie. Daarom komt het dan ook regelmatig voor dat er tijdens een scheiding door de partners – al dan niet via mediation – een omgangsregeling wordt getroffen voor hun hond. Maar of het nu om een hond, kat of schildpad gaat, het is van belang dat u samen op tijd goede afspraken maakt over het huisdier, zowel voor uw plezier als dat van uw huisdier.

Heeft u vragen over uw huisdier?

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een omgangsregeling voor uw huisdier? Heeft u vragen over scheiden en bent u op zoek naar begeleiding of advies? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *