Alimentatie: drie veel gestelde vragen beantwoord

Alimentatie - Partneralimentatie en kinderalimentatie

Op het moment dat u en uw partner gaan scheiden, komen er een hoop zaken op u af. Niet alleen op relationeel, maar ook financieel vlak. Vaak bestaat er een onderhoudsplicht voor de partner. Zijn er kinderen bij de scheiding betrokken, dan bestaat er ook een onderhoudsplicht voor hun. Deze verplichting wordt ook wel alimentatieplicht genoemd. In deze blog vertel ik u hier graag meer over.

Bestaat er altijd een alimentatieplicht?

Als u geregistreerd partnerschap onderhoudt of getrouwd bent, dan heeft u volgens de wet een alimentatieplicht voor uw partner en/of kind(eren). In Nederland maken we onderscheid tussen kinderalimentatie en partneralimentatie.

Hoe wordt de hoogte van de alimentatie bepaald?

De hoogte van alimentatie verschilt per situatie. De hoogte van de te betalen partneralimentatie en kinderalimentatie wordt bepaald op basis van de draagkracht van de alimentatieplichtige en de behoefte van de ontvanger. Draagkracht houdt in dat er gekeken wordt naar hoeveel iemand maandelijks kan betalen. Tijdens het maken van een draagkrachtberekening wordt rekening gehouden met verschillende factoren om tot een zo realistisch en eerlijk mogelijk alimentatiebedrag te komen.

De behoefte van de ex-partner als ontvanger wordt bepaald op basis van de levensstandaard ten tijde van het huwelijk of het geregistreerd partnerschap. Het uitgangspunt voor de behoefte van de kinderen is het gezinsinkomen voorafgaand aan het echtscheidingsproces. Bij de berekening van de behoefte van het kind geldt het principe dat de levensstandaard van het kind na de echtscheiding gelijk blijft.

Hoe lang dient kinderalimentatie betaald te worden?

Of u nu gelukkig getrouwd bent of uit elkaar gaat: ouders hebben een levenslange onderhoudsplicht voor hun kinderen. De financiële onderhoudsplicht, denk hierbij aan bijvoorbeeld studiekosten, geldt totdat het kind de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt. Als het kind na 21 jaar nog niet in zijn/haar eigen levensonderhoud kan voorzien, dan kan het zijn dat ook vanaf 21 jaar kinderalimentatie moet worden betaald.

Heeft u vragen over alimentatie?

Wilt u meer weten over partneralimentatie of kinderalimentatie? Of heeft u wellicht ondersteuning nodig bij het maken van afspraken over alimentatie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *